HOENSBROEK EN DE TWEEDE WERELDOORLOG

Op 18 september 1944 trokken Amerikaanse troepen Hoensbroek binnen en daarmee kwam voor ons dorp een eind aan de Tweede Wereldoorlog. In de ruim 4 jaar sinds Duitse troepen ons land binnenvielen is die oorlog ook aan Hoensbroek niet ongemerkt voorbij gegaan .......

De Tweede Wereldoorlog wordt wel eens omschreven als een van de donkerste uit de geschiedenis van de mensheid. Maar ook op een andere manier kan men, wat Hoensbroek betreft, spreken van een donker tijdvak, want wat weten wij bijvoorbeeld eigenlijk van de Joden die in Hoensbroek een onderkomen hadden gevonden? Wat waren hun namen, waar kwamen zij vandaan, wat hebben zij meegemaakt en wat is er met hen na de oorlog gebeurd?
Ook heeft Hoensbroek gedurende deze periode een aantal van haar inwoners verloren, zowel verzetsmensen als anderen, die door diverse vormen van oorlogsgeweld of anderszins hier of elders het leven hebben gelaten.

Enkele leden van onze vereniging hebben zich daarom toegelegd op het verzamelen van informatie over wat zich in die donkere periode van mei 1940 tot en met september 1944 en korte tijd daarna in Hoensbroek heeft afgespeeld, tijdens en als gevolg van de Duitse bezetting en de activiteiten van onze bevrijders.


Joodse onderduikers in Hoensbroek

Jan van den Berg heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het wel en wee van de Joodse onderduikers in Hoensbroek. De resultaten van dit onderzoek zijn weergegeven in een boek van 327 pagina's, dat 'Joodse onderduikers in Hoensbroek' is getiteld.

Het boek is nog steeds te koop bij onze vereniging voor € 19,95 (excl. verzendkosten). U kunt een of meer exemplaren bestellen door een mailtje te sturen aan ons secretariaat: secretaris@heemkundehoensbroek.nl. Na ontvangst van de bevestigingsmail met daarin de kosten van het boek inclusief de verzendkosten kunt u dit bedrag overmaken op NL43INGB0003280562 t.n.v. Heemkundevereniging Hoensbroek o.v.v. "Joodse onderduikers in Hoensbroek".

Na de publicatie kwamen er veel reacties op het boek, die geleid hebben tot een aantal correcties en ook aanvullingen met tot nu toe onbekende informatie. De schrijver heeft met die nieuwe informatie een aantal aanvullingen op het boek gemaakt, die u op deze site kunt vinden door hier te klikken.


Slachtoffers van oorlogsgeweld

Jan van den Berg heeft ook heel lang samen met Hans Heltzel (z.g.) gewerkt aan een onderzoek naar personen, die een relatie hebben met Hoensbroek en die gedurende de bezetting of in de jaren daarna als gevolg van oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Dit jarenlange onderzoek heeft geleid tot in totaal meer dan 140 verschillende verhalen, die u op deze pagina kunt lezen.


NIEUWS
Placeholder image

De wijk MARIA-GEWANDEN, een nieuw boek
Een nieuw boek, dat verhaalt over de Steenberg, Kasteelbuurt en omringende straten door de jaren heen ........

Meer.....

PUBLICATIES
Placeholder image

De leden van onze vereniging verzamelen heel veel historische informatie, die we regelmatig vastleggen in allerlei publicaties in brochure- of boekvorm, maar ook ......

Meer.....

FOTO'S
Placeholder image

Hoensbroek is in de afgelopen 100 jaar gigantisch veranderd. Als je nu door het dorp loopt kun je je nauwelijks meer voorstellen hoe het er 40 of 50 jaar of nog langer geleden uitzag. Maar gelukkig hebben we nog heel veel foto's .......

Meer.....

OOS GEBROOK
Placeholder image

We houden onze leden op de hoogte van de gebeurtenissen in de vereniging, de werkzaamheden van de werkgroepen, etc. Een verenigingsblad is daarvoor bij uitstek het medium. Daarom geven we het blad Oos Gebrook uit, waarmee we hen drie maal per jaar op de hoogte houden.

Meer.....

ROMEINS HOENSBROEK
Placeholder image

Al in 1869 ontdekte burgemeester Slanghen bij het verbreden van de weg die destijds vanuit Hoensbroek naar Terschuren leidde een Romeinse platte daktegel met opstaande boorden. In een naburige akker werden stukken Romeins aardewerk gevonden .......

Meer.....HOENSBROEK EN DE TWEEDE WERELDOORLOG
Placeholder image

Op 18 september 1944 trokken Amerikaanse troepen Hoensbroek binnen en daarmee kwam voor ons dorp een eind van een donkere periode. In de ruim 4 jaar sinds Duitse troepen ons land binnenvielen is ook aan Hoensbroek de Tweede Wereldoorlog niet ongemerkt voorbij gegaan .......

Meer.....

WANDELINGEN IN HOENSBROEK
Placeholder image

Wandelingen die u langs de vele gebouwen van Hoensbroek met een monumentaal verleden voeren; ook langs plekken waar die verdwenen zijn. En behalve langs gebouwen voeren deze wandelingen u ook door de groene gebieden, die Hoensbroek rijk is.

Meer.....

PASTOOR RÖSELAERS
Placeholder image

Jan Lucas Röselaers is de persoon, die als geen ander van 1911 tot 1949 het beeld heeft bepaald van Hoensbroek door de uitleg van diverse mijnkolonie├źn, de bouw van nieuwe kerken en scholen en bovenal de aankoop en ingrijpende restauratie van kasteel Hoensbroek.

Meer.....


STAATSMIJN EMMA
Placeholder image

De start van de steenkoolproductie van de Staatsmijn Emma in 1911 leidde in enkele tientallen jaren tot de groei van Hoensbroek van een slaperig boerendorp van 1200 inwoners tot een industriegemeente met meer dan 20.000 ingezetenen .......

Meer.....